Szőnyeg Történelem

Szőnyeg Történelem
Belépve egy szőnyeg áruházba nem is gondolnánk, hogy milyen mélyre nyúló, csodás történelme van a szőnyegeknek, melyek majdnem minden háztartásban megtalálhatóak.
 
A szőnyegszövés a legrégebbi kézműves technikák közé tartozik. Homérosz Iliász című művében, vagy akár az Ószövetségben is említik ezt a kézműves mesterséget. Az eredetét sem földrajzilag, sem pedig időben nem tudják ppntosan meghatározni, de abban minden tudós egyetért, hogy közép-ázsiai népek kezték el a szőnyegek készítését és inne terjed el a Közel-Kelet felé.
 
A legősibb szőnyeg
A legrégebbi szőnyeg körülbelül i.e. V. században keletkezett. 1940-ben találták meg Szibériában az Atlanti-hegységben Pazirikban, egy jéggel borított sírboltban. Ez a kézi csomózású szőnyeg a legkorábbi kézzelfogható lelet. Az Ermitázs Múzeum őrzi ezt a páratlan szőnyegleletet, mely a "Paziriki szőnyeg" néven vált híressé.
 
Hogyan vált elterjedtté?
A kezdetekben ezen népek csak saját maguk számára készítették a szőtteseket, de vándorlásuk során világszerte tetszést váltottak ki a csodás szőnyeg alkotások. Ennek köszönhetően egyre keresettebb lett, a keleti kézi csomozású szőnyeg.A keleti szőnyeg legfontosabb kereskedelmi központja Bakhara városa lett.
 
A szőnyeg kategóriái és alakulása
1.Nomád szőnyegek:
Az általuk tenyésztett állatok szőréből készítették a szőnyegeiket,általában a juhok lenyírt gyapja szolgáltatja a selymes fényű, erős, hosszú szálú gyapjúfonalat,melyek a szőnyeg alapanyagát adták. A nomád törzsek legkedveltebb szőnyeg-díszítő motívumai egyszerűek voltak. Elsősorban geometrikus családi és törzsi jelzések. A nomád szőnyeg a következő színeket szerette használni: fekete, barna, drapp, sötétkék, vörös, narancssárga, sárga és a gyapjúfonal eredeti nyers-fehér színe.
 
2. Falusi szőnyeg
A nomád szőttesből és szőnyegből alakult ki a falusi szőnyeg.Egyre többen foglalkoztak már a szőnyeg készítésével és a vele való kerekedéssel. A szőnyeg készítésére műhelyeket hoztak létre, melyekben nagyobb méretű és mennyiségű szövőszéket tudtak felállítani így nagyobb szőnyegeket tudtak készíteni. A motívumvilága jelentős átalakuláson ment keresztül. Eleinte a nomád szőnyeg motívumvilágát használták, később az európai igények megjelenésével egyre gyakrabban készült a szőnyeg európai minta alapján.
 
3.A városi szőnyeg
A XVI. századi fellendült kereskedelemnek köszönhetően alakult ki. Eleinte az európai országokban a nemesek ismerték, kedvelt lett a keleti szőnyeg és szőttes is. Az igény a szőnyegek felé hatalmas méretet öltött, így a nagyobb városokban korszerű szőnyegkészítő műhelyek nyíltak. Ezen műhelyek még nagyobb méretű és jobb minőségű szőnyeg készítésére voltak képesek. Itt már szőnyegtervezők kreativitása alapján dolgoztak és dolgoznak a mai napig. A szőnyegkészítők egy pontos tervrajz alapján hozzák létre ezeket a gyönyörű darabokat, melyet bátran nevezhetünk művészetnek!
Nézzünk ezentúl másképp a szőnyegekre, ne csak egy egyszerű, lakberendezési tárgyra! Minen darabnak története és szíve-lelke van.