Pro tippek otthoni szőnyegtisztításhoz

Pro tippek otthoni szőnyegtisztításhoz

Mindenki szereti, ha mindig pihe-puha friss és üde a kedvenc szőnyege otthonában. Ennek ellenére sajnos előfordulhatnak balesetek, legyen az egy kiborul bor vagy kávé, fagylalt vagy csoki, ami bizony egészen bosszantó tud lenni.. Mi is megéltük már ezeket az idegfeszítő pillanatokat, ezért íme néhány tipp és trükk a probléma kezelésére, hogy ne kelljen rögtön lecserélned szeretett szőnyegedet!

Annak érdekében, hogy szőnyeged sokáig az új pompájában hasson, bizony szükség van a megfelelő ápolásra, legyen szó egyszerű porszívózásról vagy az elszíneződések megakadályozásától. A professzionális gépek is remek megoldások lehetnek, ne félj a használatuktól, könnyedén tisztáv varázsolhatóak vele szőnyegeid. Még csak megvásárolnod sem kell ezeket a drága gépeket, bérlésre is van lehetőséged!

KARBANTARTÁS
Mindig tartsd be a szőnyeg tisztítási útmutatóit az anyaguknak megfelelően.

A porszívózás mindennapi folyamat, de légy óvatos! A mai porszívók nagyon erős szívási érőséggel bírnak. Ha a szőnyeg anyagához képest túl erős a szívási erő, előfordulhat, hogy kitépi a szőnyeg szálait, ami kopáshoz, ritkuláshoz vezethet, ezt könnyedén észre veheted, ha a porszívódban szőnyeg szálak jelennek meg. Ebben az csökkentsd a porszvó szívási erejét!

Semmiképp ne porszívózd a bojtokat és rojtokat, mert az a szőnyeg szétfoszlását okozhatja.

Az erős dörzsöléstől a foltok nem fognak eltűnni, sőt bele dolgozzuk őket a szálakba, amivel csak rontunk a helyzeten. Ennek ellenére sürgősen kezdjük el a folt eltávolítását egy tiszta, fehér rongy segítségével, ennek köszönhetően a folt nem hagy erős nyomot és könnyebben meg lehet tőle szabadulni.

TÍPUSONKÉNTI TISZTÍTÁS

Csomóott szőnyeg:
Szálirányba porszívózzuk őket, a kefe használata nélkül!

Tiszta, fehér ronggyal tisztítsuk a foltokat, melyet lágy, mosószeres hideg vízbe mártsunk.

Ne használj erős isztítószereket és durva technikát, mett azok tönkretehetik a szőnyeget.

Szintetikus szőnyeg:
Mindig nézd meg a tisztítási utasításokat. Lehetőleg a toszta levegőn, napon szárítsd fektetve, mert ha lógatva szárítod eldefórmálódhat a formája, elveszíti tartását.

Mosás során finom és kíméletes tisztítószereket használj, majd öblítsd ki alaposan!

Természetes anyagú szőnyeg:
Előfordulhat a gyapjú szőnyegeknél, hogy pár szál bizony kibújik a többi közül a csomózásból. Semmiképp nem tépjük ki őket, hiszen azzal még jobban károsíthatjuk a szőnyeget és csak tovább fog bomlani. Ebben az esetben a kilógó szálakat egyszerűen csak vágjuk azonos nagyságúra a többivel.

Ha koszos lesz, kiborul valami a szőnyegre, ne dörzsöld! Tiszta, fehér vizes ruhával töröld át, majd vidd el egy professzionális tisztítóba.

Shaggy szőnyeg:
A legnehezebben tisztítható fajta, hoszzú szálainek köszönhetően. A por és kosz megragadhatnak a hosszú szálakban, ezért sokszor a porszívózás sem elegendő.

Ha kisebb méretű a szőnyeg, porszívózás előtt rázzuk ki. Ha nagyobb, fordítsuk feljel lefelé és poroljuk ki, majd jöhet az alapos porszívózás!

Folttisztításra vagz éves nagytakarításra élrdemes tisztítóba vinni, vagy kárpittisztítóval kitakarítani.

Keleti szőnyeg:
A kézzel készült szőyegek komoly ápolást igényelnek. Egy erősebb porszívózás is károsíthatja őket, hogy ezt elkerüld, próbáld ki a következő trükköt: takard le a teljes területés egy finom szövésű nejlonhálóval és úgy porszívózd. Ez védi a szőnyeg szálait, míg a porszemcséket eltávolítod. 

A különböző foltok, szószok eltávolíthatóak szódabikarbónával. Egyszerűen csak szórd a szőnyegre és hagyd állni pár órát, ezütá távolítsd el a port porszívóval vagy kefével.

Bortól vagy egyéb italoktól kialakult foltokra használj szénsavas ásványvizet, de csak miután a nagyobb részét felitattad egy tiszta ruhával. Ezután öntsd rá az ásványvizet, majd dörzsöld át finoman újból. Ismételd meg ezt a lépést addig, míg a szőnyeg tiszta nem lesz. A makacs foltos szőnyegeket érdemes tisztítóba vinni.

Ha egy kézzel készült keleti szőnyeget az ablak elé vagy napsütötte részre helyezel, ne felejtsd el átforgatni néhány havonta, hogy megmaradjanak a színei.

 

 

Reméljük, eme néhány tippünk a hasznodra válik és sokáig élvezheted gyönyörű szőnyegeidet!