Hogyan válasszunk szőnyeget otthonunkba?

Hogyan válasszunk szőnyeget otthonunkba?

Szőnyeget választanunk asz otthonunk bármely helyiségébe nem is olyan egyszerű feladat igaz? Könnyen elveszünk a rengeteg szín, minta és textúra között, melyek jócskán megnehezítik a döntéseinket.

SZÍNEK ÉS MINTÁK KAVALKÁDJA
Nézzük csak meg, hogy mely színek passzolnak épp az adott környezetbe, figyelembe véve a bútoraink, függönyök, burkolatok színeit is. Ha sötét színt választunk számoljunk vele, hogy bizony kicsinyíteni fogja a tereket, így nagyobb területű házban ideális lehet, de ha kisebb terekkel rendelkezünk, gondoljuk át jól. A világos színek pedig pont ellenkezőleg, optikailag nagyobbá és légiesebbé teszik a teret. Minták szempontjából is legyünk körültekintőek, a kis mintákkal rendelkező darabok jól tudják álcázni az esetleges foltokat, a nagyobb, ritkább mintájú szőnyegeken mindezek jobban szembetűnőek.

KEREK SZŐNYEG
Idén virágkorát élik a kerek fazonú szőnyegek, mert a kerek formájú dolgok barátságosabbnak, otthonosabbnak hatnak, ezek a bútorokra is igazak. Könnyedséget visznek a terekbe, jól illenek esetleg a sarkokba vagy a kerek asztalok kihangsúlyozására. A kisebb szobákat optikailag nagyítja, főleg a világosabb darabok.

NÉGYSZÖGLETES SZŐNYEGEK
Tökéletesen alkalmazhatóak a nagy terek felosztására. Lehetőségünk van kijelölni vele különböző területeket, pl. foyosót egy hosszú, téglalap alakú szőnyeggel, étkezőt, nappalit. A szőnyeg mérete is fontos szempont, ne csak a szoba, de a bútorok méretét is vegyük figyelembe a választásnál. 

NÉHÁNY FONTOS TIPP AZ ELRENDEZÉSHEZ
A nappaliban ne legyen rövidebb a szőnyeg szélessége, mint a kanapé szélessége.

Legyen legalább 20 cm távolság a szőnyeg és a nagy búorok között

Ha még mindig nem vagyunk biztosak, hogy hogzan is fog mutatni az adott méret. Fogjunk egy ragasztószalagot és a kiszemelt méretet jelöljük ki a ragasztóval a földön, ezzel is vizuálisan látva a térbeli elhelyezkedését.

Merjünk rétegezni is! Bátran tegyünk egymásra különböző textúrájú, kisebb-nagyobb szőnyegeket az extra hatás kedvéért.